משכנתא והביתה

מסלול הקל"צ

הכירו את מסלול הקל”צ הנפוץ ואולי תגלו שהוא מתאים אפילו לכם

מהו מסלול הריבית הקבועה והלא צמודה למדד המחירים לצרכן, ולמה הוא כמעט חובה במשכנתא שלנו

וגם- על הרוגע הנפשי במסלול, וכמה הוא עולה לנו

מסלול קבוע

בתוך תמהיל המשכנתא שלנו אנחנו נפגוש בדרך כלל מספר מסלולים. לכל מסלול מטרה שונה וצורך ייחודי. הייחודיות של מסלול הקל”צ היא בכך שזה המסלול היחיד שנשאר קבוע לאורך כל חייו ובעצם אינו יכול להשתנות. לכן, אם התחייבנו להחזיר כל חודש 1000 ₪, אנחנו נחזיר כל חודש 1000 ₪ ותו לא.

למה בעצם שהסכום ישתנה אם זה מה שסוכם?

במסלול הקל”צ אנחנו בוחרים לא לקחת סיכון בכלל ולהבטיח שההחזר שלנו לא ישתנה. אבל אנחנו בעולם דינמי ומשתנה, יום אחד הכסף שווה יותר ויום אחר הוא שווה פחות, אז מי לוקח את הסיכון שמא הכסף במשק ישחק?? תשובה: הבנק. האם הבנק מסכים לקחת את הסיכון? תשובה: לא לגמרי.

טוב אז איך זה שאנחנו משלמים סכום קבוע אם הבנק מסתכן בהפסד? הבנק מציע לנו עסקה כזו: אל תהיו חשופים לשינויי ריבית ומדד, אבל(!!) נסכם מראש על ריביות יותר גבוהות. כך הבנק מבטיח לעצמו רווח גדול יותר עם חשיפה מזערית לשינויים בערך הכסף.

מסלולי חובה – דבר נוסף שחשוב להבין בנוגע לקל”צ

בנק ישראל קבע כי על כלל הבנקים לעמוד במספר קריטריונים בנתינת משכנתא, מתוך מחשבה להיטיב עם לווי המשכנתאות ולשמור על יציבותם הכלכלית. אחד הקריטריונים, שהציב בנק ישראל, הוא לחייב את הלווים להחזיר שליש מסכום הלוואת המשכנתא באחד המסלולים הקבועים. וזאת על מנת למנוע מאיתנו טלטלה גדולה מידי במידה ויהיו שינויים קיצוניים בריביות כשכל קרן ההלוואה שלנו חשופה.

מבחינת הבנקים אנחנו נוכל להשתמש במסלול הקל”צ ליותר משליש מגובה ההלוואה ואפילו לכל ההלוואה. האם זה משתלם לנו לקחת את כל ההלוואה בקל”צ? תלוי בכמה וכמה גורמים.

ישנו מסלול קבוע נוסף אך הוא צמוד למדד המחירים לצרכן ועשוי להשתנות בהתאם. נדבר על כך בפוסט אחר.

גובה הריבית

מבחינת הבנק, ככול שנבקש סכום גבוה יותר במסלול הקל”צ, אנחנו נשלם עליו ריבית גבוה יותר, משום שהסיכון של הבנק עולה. וזה דבר חשוב שצריך לקחת בחשבון בלקיחת המשכנתא על מנת להבין בדיוק כמה משתלם לנו להשתמש במסלול.

לוחות סילוקין

ישנם דרכים שונות לחשב את ההחזר שלנו לבנק. לכל דרך היתרונות והחסרונות שלה ותוכלו למצוא על כך הסבר בפוסטים נפרדים. הלוחות הנפוצים הם שפיצר, קרן שווה, ובוליט. כשהאטרקטיבי ביותר הוא לוח שפיצר.

איך מחושב לוח שפיצר? לוח שפיצר מחושב באופן הבא: בכל החזר לבנק יש תשלום ריבית ויש גם החזר של חלק מקרן ההלוואה, אבל סכום ההחזר החודשי לא משתנה ונשאר קבוע לאורך כל חיי ההלוואה (במסלול כמו הקל”צ).

אז מה היחס של הריבית ומה של הקרן? הבנק מחשב קודם כל את החוב החודשי על הריבית ומה שנשאר מופחת מהקרן. מטבע הדברים החלק של הריבית גדול יותר בהתחלה אך ככול שעובר הזמן, קרן החוב שלנו מצטמצמת והריביות יורדות מחודש לחודש, עד שבשלב כלשהו חלק ההחזר של הקרן עולה על החזר הריבית, כפי שנראה מיד בטבלה.

איך זה נראה בפועל

קיבלנו משכנתא בלוח שפיצר עם מסלול קל”צ בריבית של 3.4% הנושא קרן של 300,000 ₪ בפריסה של 300 חודשים (25 שנה). כמה נחזיר לבנק בכל חודש? ראו בטבלה (הריביות מחושבת בנוסחה שלוקחת בחשבון את היוון הכסף)

עמלות פירעון מוקדם

קורה שללווים נכנס פתאום סכום כסף גדול והם מעוניינים לפרוע את המשכנתא בכדי לחסוך בריביות או שהלווים החליטו למחזר את המשכנתא כי ישתלם להם לבנות את התמהיל בצורה טובה יותר. לפני שבאים לבצע זאת בבנק צריך לדעת שהבנק ממש לא אוהב שפורעים לו את המשכנתא לפני זמנה וכנראה שהוא יחייב את הלווים בעמלות פירעון מוקדם. לפעמים ניתן לחמוק מתשלום שכזה- בדרך כלל במידה ונערכנו נכון בזמן לקיחת המשכנתא, או להמעיט אותו משמעותית כשיש פתח- בתנאי שעושים זאת בעיתוי הנכון.

ואם נהיה ברי מזל והריבית בזמן פריעת המשכנתא תהיה גבוהה מהריבית שקיבלנו, אזי עמלות הפירעון ישמטו כליל ונהיה פתורים מתשלום. הבנק לא ידרוש מאיתנו עמלות במצב הזה כיוון שהוא יכול “למכור” את הכסף הזה למישהו אחר ולהרוויח עליו יותר “בזכותינו”.    

יתרונות וחסרונות


יתרונות:

  • המסלול הבטוח והיציב ביותר היות והריבית קבועה ואינה צמודה למדד
  • מסלול זה מתאים לתקופה בה הריביות נמוכות
  • פרופיל ההחזר החודשי לאורך כל התקופה קבוע
  • התשלום החודשי לא יגדל
  • קרן ההלוואה לא תגדל


חסרונות:

  • המסלול נושא עמלת פירעון מוקדם
  • עלות המשכנתא גבוהה
  • ככל שהתקופה ארוכה יותר כך גם הריבית גבוהה יותר